„Povești din calendar”, de Iulia Iordan, ilustrații de Veronica Neacșu
Editura Vellant, 2015

 

„Povești din calendar” este o culegere de douăzeci și două de povești vechi românești selectate din culegeri de folclor de o deosebită calitate etnografică, douăzeci și două de texte vechi românești necunoscute publicului larg, prezentate într-un limbaj simplu, dar fidel în același timp.
Textele, preluate și prelucrate din culegeri de folclor și etnografie, rămân de fiecare dată în preajma atmosferei inițiale, arhaice fără înfrumusețări inutile. Scopul acestui proiect editorial este unul de recuperare atât a literaturii orale prezentă în culegeri de folclor nevalorificate până în prezent, cât și a întregii bogății spirituale a țăranilor de demult într-o manieră ludică și creativă.
Structura generală a culegerii este dată de împărțirea pe luni, pornind de la calendarul popular și precedate de o introducere prin intermediul căreia vă invit într-o lume aparte, cu o atmosferă specială pornind chiar de la amintirile mele din copilăria petrecută printre bunicii mei povestitori din alte timpuri. 

 

De ce povești din calendar? Calendarul popular este modul prin intermediul căruia societățile tradiționale priveau lumea, fiind în același timp sistemul de gândire în jurul căruia se ordona timpul lor cotidian sau cel sacru, respectiv magic. Faptul că fiecare moment, zi, oră, lună, anotimp erau investite cu un anumit tip de încărcătură magică, a dat naștere unei diversități debordante de povești cu caracter apotropaic. Modul în care țăranii se raportau în permanență timpului sacru corespunde în alt plan, celui al psihologiei copilului mic și a preocupării acestuia de a înțelege ce este timpul. Simțul temporal nu este unul înnăscut, ci el se dobândește de-a lungul vieții prin intermediul diverselor experiențe. Printre primele întrebări pe care copiii și le pun, multe dintre ele se referă la dimensiunea temporală a existenței lor. Și pentru că timpul nu se poate percepe cu ajutorul simțurilor, el rămâne pentru copil multă vreme o noțiune abstractă.
În ceea ce privește poveștile, nu le-am ales întâmplător, pentru că fiecare dintre ele se potrivește foarte bine în tipicul unei luni, așa cum era ea văzută și înțeleasă în cadrul calendarului popular: fie că pornește de la caracteristica meteorologică a acelei luni sau a anotimpului, cum este vorba în „Legenda zăpezii” sau „Mart, Prier și Mai”, de la anumite credințe populare, cum este cazul „Babei Dochia”, „Poveștii bradului” sau „Poveștii despre cum s-a facut pământul”, de la anumite sărbători religioase sau populare cum sunt „Trei sute de ani în cer” sau „Măr și Păr” etc.
Foto credit: Stefan Jammer („Cele mai frumoase cărți din România”)

 

Veronica și Iulia la ceremonia de decernare a premiilor „Cele mai frumoase cărți din România”, 2016

 

Ilustrație de Veronica Neacșu, „Povești din calendar”, pentru povestea „Soarele, Gerul și Vântul”

 

Cartea este de asemenea însoțită de un set de carduri ilustrate cu personaje, locuri, obiecte pe care le va servi micilor cititori drept instrument de joacă și creație de povești proprii.

 

Premii: „Povești din calendar” a fost desemnată în anul 2016 cu premiul pentru ilustrație la concursul „Cele mai frumoase cărți din România”.

„Povești din calendar” a fost de asemenea reprezentanta României la Târgul de carte pentru copii de la Bologna din anul 2016.

Cartea se găsește în librăriile din toată țara, dar  poate fi comandată și de aici, iar setul de carduri de inventat povești de aici.

*****************************************************************************************************************************************************************************

„De-a povestea”: citește mai multe detalii la secțiunea Ateliere și ne putem întâlni!

*****************************************************************************************************************************************************************************

Recenzii:

Casa din copac

Roata Mare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *